TV-guide

Direktlänkar:
Analogt basutbud från ComHem
Digital-TV från ComHem
Bredbands-TV från Canal Digital
Etniska kanaler via internet
Övriga TV-tjänster via internet
Mediacenter till TV-tjänster via internet

Med den fiberinstallation som gjorts under året har vi idag en teknisk lösning som skapar nya möjligheter för oss på många olika sätt, bland annat i hur vi kan välja vårt TV-utbud individuellt och oberoende av det basutbud som ingår i avgälden.

För många kan de nya möjligheterna kännas som en djungel, och man kan då välja att ha det som förr med att beställa traditionella digitala tilläggspaket från ComHem med tillhörande digitalbox. Mer information finns nedan under Digital-TV från ComHem.

För den som inte vill välja traditionell digital-TV med box utan istället utnyttja de möjligheter som vi nu har på grund av fibern, finns det ett antal alternativ att välja mellan. Eftersom alla har olika behov och intressen så har vi här sammanställt lite olika tips på alternativa lösningar, men vilka val du gör är individuellt och helt fristående från samfälligheten.

Det här är de alternativ som vi i TV-gruppen känner till idag. Om du har andra tips, maila dem gärna till tvdataweb.blasippsbacken@gmail.com så lägger vi upp dem på hemsidan!

Har du frågor kring utbuden, kontakta respektive leverantör direkt.


Analogt basutbud från ComHem
Det analoga basutbudet som ingår i avgälden kan ses utan box via det vanliga antennuttaget. Det enda som krävs är en ny kanalsökning. Det analoga basutbudet innehåller följande kanaler:
SVT1
SVT2
TV4
SVT24
Kunskapskanalen
Barnkanalen


Digital-TV från ComHem
Från ComHem kan man också välja digital-TV. Då behöver man en box (TiVo) som man kopplar in i antennuttaget och TV-apparaten. Man kan som tidigare ha flera boxar i olika rum om man har flera TV-apparater och flera antennuttag. Det krävs minst en TiVo-box för att kunna titta på det digitala utbudet, men om man har mer än en TV-apparat kan man använda sina gamla ComHem-boxar eller CA-moduler.
Enligt ComHems kundtjänst krävs bredbandskoppling till TiVo-boxen endast om man vill kunna fjärrstyra den med telefon eller surfplatta; t ex starta inspelning när man inte är hemma, eller använda telefon/surfplatta som fjärrkontroll.

Kontakta ComHem om du vill beställa deras digitala tjänster.


Bredbands-TV från Canal Digital
Det går också att välja bredbands-TV (IPTV) från Canal Digital, och då levereras det digitala TV-utbudet via nätverksuttaget (bredbandet) istället för via antennuttaget. För att kunna se bredbands-TV behöver man också en box, Canal Digital har olika erbjudanden på sin hemsida även för bredbands-TV. Läs mer på:
Canal Digital bredbands-TV


ANDRA ALTERNATIVA TV-LÖSNINGAR
I november 2013 uppgraderades vårt bredband från 100 Mbit till 1 Gbit, vilket är en extremt snabb uppkoppling. Detta gör att vi har en större frihet att välja mellan flera olika TV-lösningar via bredbandet. Dessa lösningar kopplas in via nätverksuttaget eller via det trådlösa nätverket istället för via antennuttaget och innebär ett annat sätt att leverera TV än traditionell kabel-TV.

Vissa av de lösningar vi visar nedan kräver en box som är ansluten till internet, andra är boxfria men kräver i gengäld att TV-apparaten är länkad till internet via en dator/surfplatta eller någon form av mediacenter. Om man har flera TV-apparater i sitt hus så kan man med hjälp av ett mediacenter per TV koppla ihop sina TV-apparater till hemmanätverk.

Exempel på några olika TV-lösningar och leverantörer som finns på internet
På respektive hemsida finns ytterligare information om priser och utbud. Ett par TV-leverantörer erbjuder direktsänd TV, andra enbart on-demand tjänster. En del av tjänsterna kan du se via PS3, Wii, Xbox, PC, Mac, mobiltelefon eller surfplatta m m se på respektive hemsida vilken plattform som kan användas och vad som krävs.

Viasat
www.viasat.se/produkter/bredbandstv
Viasat har olika paket för bredbands-TV. 79 olika kanaler varav 23 HD kanaler. Viaplay ingår.

Viaplay
www.viaplay.se
TV serier och filmer streamas via internet.

Viaplayboxen          
www.viaplay.se/viaplayboxen
Viaplayboxen erbjuder upp till 29 streamade TV-kanaler, varav 9 i HD-kvalitet, plus det som ingår i Viaplay ovan. Viaplayboxen är också ett mediacenter. Det finns i dagsläget två paket att köpa:
TV+film (24 streamade livekanaler plus film) för totalt 178 kr/månad (box ingår)
TV+film+sport (24 streamade livekanaler, 5 sportkanaler plus film) för totalt 348 kr/månad (box ingår)

Netflix
www.netflix.se
TV serier och filmer streamas via internet. Netflix går att köra på både PC, Mac, Android, iOS, surfplattor och de flesta spelkonsoler så som Wii, Xbox 360, PS3 och de flesta mediacenter.
Pris: 79 kr/månad.

Magine        
www.magine.com
Magine är ny TV som har 38 livekanaler samt playfunktioner för de flesta (se programmet när du vill) i en och samma app. Magine går att köra på PC, Mac, iOS (både telefon och surfplattor) idag, dock ännu ej på Android, men en app håller på att utvecklas.
Pris: 99 kr/månad.

HBO
www.hbonordic.se
Visar filmer och serier. Vissa serier visas 24 timmar efter premiären i USA. HBO kan ses med PC och Mac, iOS och Android. En Xbox-app är under utveckling, och vi är osäkra på stöd för övriga mediecenterlösningar.
Pris 79 kr/månad.

Filmnet
www.filmnet.se
Filmnet är en distributör av C More Film via internet och mobila nätverk med alla C Mores filmkanaler och on demand-tjänst. Filmnet finns idag tillgängligt för PC, Mac och iPad. Tjänsten för Smart-TV och Android-surfplattor är under utveckling.
Pris: 99 kr/månad.

Webb-TV   
webb-tv.nu/
Samlingsplats på nätet för film och många av de svenska play-kanalerna:

SF Anytime 
www.sfanytime.se
Hyrfilmer via internet till PC eller Mac, finns ej för iOS och Android.
Pris: varierar beroende på vald film.


ETNISKA TV-LEVERANTÖRER/HEMLANDS-TV VIA BREDBANDET
De flesta etniska TV-leverantörer erbjuder egna boxar och egenutvecklade ”appar” för smart-TV eller surfplattor. Hos de flesta går det också utmärkt att titta på TV via datorn s k. ”webb-TV”. Utbudet är varierande med allt från direktsänd TV till On-demand tjänster, en leverantör erbjuder t o m IP-telefoni med hemlandsnummer. Det kan hända att någon av dessa boxar inte är trådlös och kräver i sådana fall kabelanslutning till nätverksuttaget.

Läs på respektive hemsida nedan vad som krävs för att kunna titta på respektive tjänst.

Europa
www.european-iptv.com
Tysk, engelsk, dansk TV m fl

Tysk, amerikansk, europeisk           
www.dmc.net
Även USA och europeisk TV

Tysk            
www.save.tv
Endast webb-TV eller via appar

Balkan        
www.nettvplus.com
Serbisk, kroatisk, BiH, TV m fl

Turkisk         
www.turkishiptv.net

Kurdisk        
www.kurdbox.com

Persisk        
www.itcnetwork.tv

ZAAPTV
www.zaaptv.com/se
ZAAPTV har många olika etniska kanaler, bland annat arabisk, persisk, turkisk, grekisk, pakistansk och kinesisk TV m fl.

Webbplatser med etniska kanaler
Det finns också några olika webbplatser där du kan se etniska kanaler gratis via din dator kopplad till TVn.
www.tv-online.se har cirka 100 olika etniska kanaler från många olika delar av världen, bland annat olika tyska, italienska, spanska och engelska kanaler.
www.wwitv.com har också kanaler från större delen av världen som du kan se på samma sätt.


NÅGRA EXEMPEL PÅ MEDIACENTER

Smart-TV
Smart-TV är en speciell sorts TV-apparat som man kopplar till internet och som i och med detta får funktioner som man ofta använder sin dator till. Du kan surfa, spela spel och musik och verka på sociala medier bland annat. Smart-TV:n har ofta också ett antal grundfunktioner till själva TV-tittandet såsom inspelning och möjligheten att pausa. Läs mer om Smart TV här:
www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Hur-fungerar-smart-tv/

Smart-TV är antagligen det dyraste alternativet idag, men i takt med att priserna går ned samt att TV-leverantörerna utvecklar egna ”appar” anpassade till flera fabrikat av smart-TV så börjar detta bli ett väldigt intressant alternativ.
Priser: www.pricerunner.se

Apple-TV
http://www.apple.com/se/appletv/
Apple-TV är ett trådlöst mediacenter som ger dig tillgång till filmer via appar (t ex Magine, Netflix m fl som stödjer Airplay) eller Itunes Store. Du kan också visa allt som finns på din Mac eller iOS-enhet på din TV. Iphone eller Ipad kan även användas för att visa film/TV från eller styra Apple-TV.
Vill du använda Apple-TV på flera TV så behöver du en enhet per TV.
Priser: www.pricerunner.se

Boxee Box
www.dlink.com/se/sv/home-solutions/boxee-box/at-a-glance
D-Links Boxee Box tar allt du kan titta på i din dator till din TV. Filmer och TV-program kan strömmas från internet, och med olika appar kan du ta del av innehållet på populära hemsidor och det finns dessutom en webbläsare integrerad i boxen.
Vill du använda Boxee Box på flera TV så behöver du en enhet per TV.
Priser: www.pricerunner.se

Google Chromecast
www.google.com/intl/sv/chrome/devices/chromecast/#netflix
Google Chromecast strömmar innehåll till din TV trådlöst direkt från Internet. Till skillnad från andra liknande tjänster strömmas inte innehållet via enheten som man styr uppspelningen med (t ex telefon, surfplatta) utan hämtas direkt från Chromecast via en app, vilket lämnar enheten fri till annat. Stödjer Android, iOS, Windows och OSX.
Vill du använda Google Chromecast på flera TV så behöver du en enhet per TV.
Priser: www.pricerunner.se

Andersson ADS 2.0
www.netonnet.se/Andersson_ADS_2.0
Gör din vanliga TV till en smart-TV och kraftfull mediaspelare med tillgång till Netflix, Spotify, Facebook, YouTube, webbläsare, Play-appar, spelappar med mera. Den stödjer dock inte tjänster som inte har stöd för Android, t ex Magine.

Andersson ADS 2.0 är en dongel som har ett inbyggt trådlöst nätverk, och ansluts i TVns HDMI-ingång och passar alla TV med HDMI. Den kan också köras via nätverksuttaget (bredbandet) genom en extra adapter. Den har en trådlös fjärrkontroll med tangentbord och pekplatta, och Google Play som ingår ger dig tillgång till massor av appar och spel. Andersson ADS 2.0 kör ett eget Android-system, och är därför inte knuten till andra enheter så som surfplattor och telefoner, allt sköts via den tillhörande fjärrkontrollen.
Vill du använda Andersson ADS 2.0 på flera TV så behöver du en enhet per TV.
Priser: www.prisjakt.nu

Länkar gällande mediacenter
www.testvinnare.se/test-mediacenter
www.bäst-i-test.se/Mediacenter-Mediaspelare

Sidan ändrades senast 24 april 2018 klockan 20:49
Antal besök: 244